• Home
  • Beroepen
  • YouTubeYouTube

ONTDEK ALLE BEROEPEN

Er zijn heel veel beroepen in de waterbouw en met de juiste opleiding kan je alle kanten op. Benieuwd wat bij jou past? Doe de test!

BEROEPENTEST

Scheeps-elektromonteur

Scheeps-elektromonteur

Het beroep scheepselektronicus is een variant van het beroep scheepselektromonteur. Je leert alles over het installeren van innovatieve systemen aan boord van schepen met componenten zoals pompen, motoren, meet- en regeltechniek of besturingskasten. Als scheepselektronicus ben jij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, spoort storingen op en verhelpt ze. 

Opleiding: mbo 4 BOL elektrotechniek; PLC techniek

Lees meer Lees meer Beroepenfilmpje

Allround Waterbouwer

Allround Waterbouwer

Je werkt in de grond-, water- en wegenbouw bij kleine, middelgrote of grote bedrijven. Daar ben je bezig met baggeren, kusten en oevers aanpassen, grond verzetten en houtconstructies maken. Je doet dat voor overheidsinstellingen, particulieren of bedrijven. Je werkt altijd in de buitenlucht en in de buurt van water (soms op moeilijk bereikbare plaatsen). Daarbij ben je afhankelijk van het weer. Ook heb je vaak te maken met omwonenden, voorbijgangers en verkeer.

Opleiding: Allround waterbouwer, niveau mbo 3 (BBL)

Opleidingen Beroepenfilmpje

Engineer maritieme techniek

Engineer maritieme techniek

Je leert hoe je schepen en jachten bouwt en met welke krachten je rekening moet houden. Vaktekenen, elektrotechniek en automatisering komen ook allemaal voorbij tijdens de opleiding. Daarnaast leer je offertes opstellen en nacalculeren.

Opleiding: Maritieme techniek, mbo 4

Lees meer Beroepenfilmpje

Allround laborant

Allround laborant

Een laborant is iemand die grondstoffen en producten onderzoekt, biologische en chemische proeven doet, testresultaten bestudeert en met vaste protocollen werkt. Je doet breed werk in verschillende vakgebieden. Je moet nauwkeurig kunnen werken, de aangegeven voorschriften volgen en accuraat verslag kunnen schrijven. Over het algemeen prepareer en controleer je monsters en onderzoekt deze op bepaalde bestanddelen. De resultaten spreek je door met de hoofdanalist.

Opleiding: Allround laborant, niveau mbo 3 (BOL)

Lees meer Beroepenfilmpje

Kapitein

Kapitein

Nadat je een aantal jaren ervaring hebt opgedaan als zeevarende, kan je doorgroeien naar de positie kapitein. De kapitein is aan boord van een schip de gezagvoerder. Je zorgt ervoor dat het schip voldoet aan de lokale en internationale wetgeving en aan het bedrijfsbeleid. Je bent wettelijk de eindverantwoordelijke, voor alle aspecten in de operatie van het veilig navigeren van het schip, de zeewaardigheid, het veilig omgaan met alle vracht, het personeelsbeleid, de inventaris van geld en voorraad aan boord en het up to date houden van certificaten en documenten van het schip.

Opleiding: Maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw, niveau mbo 4 (BOL)

Lees meer Beroepenfilmpje

Kraanmachinist

Kraanmachinist

Een kraanmachinist werkt o.a. met grondverzetmachines, maakt terreinen geschikt voor de aanleg van wegen of de ontwikkeling van bouwprojecten en/of kanalen, graaft bouwputten en sleuven, baggert bermen en sloten uit en egaliseert terreinen. Je hebt als machinist de grootste, sterkste en zwaarste machines in grond-, weg- en waterbouw (gww) onder controle. Je hebt technische vaardigheden en kan veilig werken in teamverband.

Opleiding: Kraanmachinist grondverzet, niveau mbo 3 (BOL, BBL)

Lees meer Beroepenfilmpje

Maritiem Officier - Marof

Maritiem Officier - Marof

De maritiem officier wordt opgeleid voor alle functies die zich op een schip kunnen voordoen. Je bent zowel stuurman én werktuigkundige aan boord van een schip. In de praktijk kan het op schepen anders geregeld zijn. Dan ben je óf stuurman, óf werktuigkundige; het ligt aan je eigen interesse.

Opleiding: Maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw, niveau mbo 4 (BOL)

Lees meer Beroepenfilmpje

Scheepswerktuigkundige

Scheepswerktuigkundige

Als maritiem officier alle schepen technisch ben jij verantwoordelijk voor het technisch onderhoud aan boord. Je leert hoe je de besturingssystemen en de werktuigen aan boord kunt onderhouden en, als dat nodig is, repareren. Je leert hoe je berekeningen kunt maken voor de benodigde hoeveelheid brandstof bijvoorbeeld. Er gelden wetten en regelingen voor milieu en veiligheid, die leer je ook. Je wordt machinist/werktuigkundige.

Opleiding: Maritiem officier alle schepen technisch, niveau 4 (BOL)

Lees meer Beroepenfilmpje

Schipper

Schipper

De schipper-machinist beperkt werkgebied werkt op schepen tot 500GT met een vermogen minder dan 3000KW en vaak in ondiepe wateren. Het vaargebied is alleen in Nederland. De schepen in de waterbouw waarop je werkt zijn klein baggermaterieel. Je voert verschillende werkzaamheden uit op het schip waaronder technische en veiligheidstaken. Je bent stressbestendig en lost problemen zelf op. Je werkt samen met collega’s en je staat voor de kwaliteit van je eigen werk.

Opleiding: schipper-machinist beperkt werkgebied, niveau mbo 3 (BOL, BBL)

Lees meer Beroepenfilmpje

Stuurman

Stuurman

Je leert hoe je navigeert met schepen en hoe je ze bestuurt. Ook leer je hoe je een schip het beste kunt beladen. Maritieme communicatie en leiding geven aan bemanningsleden komen ook langs tijdens deze opleiding. Voor de waterbouw werk je op een sleephopperzuiger of snijkopzuiger. Dat zijn schepen die in de baggersector worden gebruikt. Jij bent daar verantwoordelijk voor het baggerproces. Je wordt stuurman en later met meer ervaring kapitein.

Opleiding: Maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw, niveau mbo 4 (BOL)

Lees meer Beroepenfilmpje

Uitvoerder

Uitvoerder

De uitvoerder heeft de leiding over de uitvoering van een baggerproject. Je moet technisch inzicht hebben, goed  kunnen plannen/organiseren, de voortgang van het proces kunnen bewaken, kwaliteitsgericht en stressbestendig zijn en een team kunnen aansturen. Je werkt samen met mensen van de opdrachtgever en je overlegt met aannemers, leveranciers en bewoners. Je zoekt oplossingen voor onverwachte problemen.

Opleiding: Uitvoerder, niveau mbo 4, BBL

Lees meer Beroepenfilmpje

Werk-voorbereider

Werk-voorbereider

Projecten van gespecialiseerde aannemers zoals in de waterbouw voorbereiden, dat doet de werkvoorbereider. Jij bent de spil! Je leert berekeningen maken over hoeveel mensen, machines en materialen er nodig zijn voor een project. Je leert offertes te maken. Je leert bestellingen te plaatsen en planningen te maken. Ook leer je hoe je leiding geeft en kunt controleren op kwaliteit.

Opleiding: Werkvoorbereider, niveau mbo 4, BBL

Lees meer Beroepenfilmpje

Omgevings-manager

Omgevings-manager

De omgevingsmanager brengt de belangen van de uitvoerende partij (het waterbouwbedrijf en opdrachtgever) en die van de omgevingspartijen in kaart bij de uitvoering van diverse (waterbouw)projecten. Je probeert door te luisteren en rekening te houden met ieders wensen en belangen, creatieve oplossingen en overeenstemming te bereiken. Je streeft naar een situatie waarbij alle partijen voordeel hebben bij de gekozen oplossing. Naast technisch inzicht heb je uitstekende sociale skills.

Opleiding: Een post-hbo opleiding Omgevingsmanagement

Lees meer lees nog meer Beroepenfilmpje

Hydrograaf / Surveyor

Hydrograaf / Surveyor

De hydrograaf houdt zich bezig met het meten en beschrijven van zeebodems. Je meet en/of controleert de diepte van het water, het getij, de golven en de stroming. Dit doe je vanaf een schip, waarbij je drones en/of sonarapparatuur gebruikt. Je levert belangrijke gegevens aan voor het baggerproces en de plaatsbepaling van baggerschepen in een project. Je werkt wereldwijd op allerlei projecten die het bedrijf in uitvoering heeft.

Opleiding: Ocean Technology

Lees meer Beroepenfilmpje

Master Dredging Engineering

Master Dredging Engineering

De universitaire masterstudie Offshore Engineering is een voortzetting en verdieping van een bachelorstudie. De studie is gericht op het leren ontwerpen van bijvoorbeeld drijvende platformen voor de olie- en gasindustrie, onderzeese pijpleidingen en andere onderwater apparatuur. Offshore Engineering is multi-disciplinair en omvat werktuigbouwkunde, civiele techniek, maritieme techniek en ook economische en milieutechnische aspecten.

Opleiding: Master Offshore and Dredging Engineering

Lees meer Beroepenfilmpje

Master Civiele Techniek

Master Civiele Techniek

Civiele Techniek richt zich op het ontwikkelen, ontwerpen, construeren, realiseren en beheren van fysieke infrastructurele voorzieningen, nodig voor de veiligheid, gezondheid, bedrijvigheid en duurzaamheid van onze samenleving. Deze voorzieningen hebben betrekking op onder andere watermanagement, bodembeheer, stadsontwikkeling, bescherming tegen overstroming, drinkwaterwinning, afvalwaterbehandeling, water-, weg- en railtransport en andere utiliteitsfuncties.

Opleiding: Civiele Techniek TU Delft

Lees meer Beroepenfilmpje

Engineer Civiele Techniek

Engineer Civiele Techniek

De opleiding Civiele Techniek is gericht op studenten met interesse in ontwerpen, organiseren en bouwen van grote projecten. Met deze opleiding zorg je ervoor dat er waterwegen, dijken, polders, wegen, spoorwegen en vliegvelden zijn met de daarbij behorende bruggen, tunnels, sluizen en viaducten. Landaanwinning, waterzuivering, waterafvoer, kustverdediging, irrigatie, stuwdammen en riolen zijn civieltechnische werken. Milieuaspecten spelen een belangrijke rol.

Opleiding: Civiele techniek        

Lees meer Beroepenfilmpje

Engineer Land- en Water management

Engineer Land- en Water management

Maak jij Nederland klimaatbestendig? Je bent ondernemend. Je ziet jezelf zeker wel grote(re) en kleine(re) projecten op het gebied van watersystemen, grondwater en infrastructuur managen. En slimme oplossingen bedenken voor de (inter)nationale watervraagstukken van nu en van de toekomst.

Opleiding: Land- en Watermanagement

Lees meer Beroepenfilmpje

Engineer Maritieme Techniek

Engineer Maritieme Techniek

Altijd al willen weten hoe je schip kunt laten drijven? Op de opleiding Maritieme Techniek leggen we het graag aan je uit. Je leert hoe je de grootste en meest complexe schepen en andere drijvende constructies ontwerpt, bouwt en onderhoudt, op een duurzame manier. Daarna kun je aan de slag in de Nederlandse maritieme sector, die behoort tot de wereldtop en altijd op zoek is naar getalenteerde ingenieurs.

Opleiding: Maritieme Techniek

Lees meer Beroepenfilmpje

Maritiem Officier - Marof

Maritiem Officier - Marof

Tijdens deze opleiding wordt je opgeleid om later aan boord van zeeschepen te kunnen gaan werken. Je wordt voor zowel stuurman als scheepswerktuigkundige opgeleid. Het is een opleiding waarin beroepscompetenties een grote rol spelen. Je leert hoe je navigeert met schepen en hoe je ze bestuurt. Ook leer je hoe je een schip het beste kunt beladen. Maritieme communicatie en leiding geven aan bemanningsleden komen ook langs tijdens deze opleiding.

Opleiding: Maritiem officier (Marof), nautisch/technisch

Lees meer Beroepenfilmpje

MEER WATERBOUW

Enthousiast geworden over de waterbouw? Ontdek hieronder meer.

 

OPLEIDINGEN

Agenda Onderwijsbeurzen

Bezoek open dagen

Scholen overzicht

Maritiem Officier

IN DE KLAS

Evenementen

Informatiemateriaal waterbouw

Gastlessen

Lesbrieven

WERKEN

Werken in de waterbouw

Waterbouwbedrijven

Banen en stages

Loopbaanmogelijkheden

Initiatief van:

waterbouwers logo

fnv bouw logo

cnv logo

Copyright © 2023 - Kies Waterbouw

  • Privacy verklaring
  • Contact